Menu

Szukaj

Szukaj

WYDARZENIA SzDK

bannerSmaki

 

 Biesiada „Smaki Jesieni”

biesiada 1

 

 

Czy burak czerwony, jarzębina i chleb staropolski to smaki jesieni? Panie sołtysowe: Monika Kubik (Henryków), Ewelina Oszmaniec (Borowina) i Agnieszka Wardziak (Pasterzowice), udowodniły, że tak. Pięknie połączyły smaki, walory, wizerunek tych trzech rzeczy w jedną całość. Przy śpiewach zespołów Szprotawskiego Domu Kultury: „Tulowianek”, „Dojrzałych Kłosów” oraz „Wrzosów” uczestnicy mogli próbować, smakować specjały z jarzębiny, buraka i chleba a także zabrać namiastkę tego ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych słoiczkach. A dla tych którzy chcieli sami, we własnej kuchni zrobić takie specjały - przygotowane były przepiśniki. Ponadto można  było obejrzeć wystawe prac uczestników warsztatów rękodzieła z jarzębiny, chleba i buraka. Wiankami, wieńcami, świecznikami i koralami z jarzębiny przystrojona była sala biesiadna. Wystrój, unoszący się zapach dań oraz muzyka wprowadziły uczestników w świetny nastrój, a zabawa trwała do białego rana.

Inicjatywa „Smaki Jesieni” rozpoczęła się już w sierpniu tego roku. W Henrykowie królową była jarzębina – tam ją zebrano, przeprowadzono warsztaty kulinarne, artystyczne oraz posadzono drzewa jarzębiny tworząc piękną Aleję Jarzębinową. Działania jarzębinowe przeplatane były działaniami około chlebowymi, prowadzonymi w Pasterzowicach. Tam uczestnicy warsztatów poznali tajniki wyrobu zakwasu chlebowego, wyrobu ciasta i wypieku chleba oraz kunsztu zdobienia wyrobów piekarskich. Borowina wszystkich burakiem, czyli „Burak brzmi dumnie”: były wykopki, wielopokoleniowe warsztaty kulinarne i artystyczne, na których tworzono śmieszne postacie z buraka, pieczątki, wyklejanki, itp. Finiszem wszystkich działań była biesiada, na której mieszkańcy tych trzech miejscowości bawili się wspólnie do białego rana. Przypomnijmy, że inicjatywa „Smaki Jesieni” organizowana była w ramach projektu „#zaSZTUKAj” Szprotawskiego Domu Kultury i dofinansowana ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Dom Kultury+ Inicjatywy Lokalne 2019

 

od botwinki„Od botwinki do buraka” - pod takich hasłem 18 października w Borowinie odbyły się warsztaty artystyczne i kulinarne z burakiem czerwonym w roli głównej. Chętnych było co niemiara: mieszkańcy Szprotawy, Henrykowa, Pasterzowic, Siecieborzyc i Borowiny. Były to warsztaty wielopokoleniowe: dzieci wraz z dorosłymi wykonywali wspólne prace, które wystawione zostaną podczas Biesiady „Smaki Jesieni”. Gdy jedni malowali, kleili, tworzyli, drudzy przygotowywali różne smakołyki z buraka. Zapachy z kuchni kusiły wszystkich uczestników. Można było spróbować zakwasu buraczanego, kiszonych buraków, chipsów buraczanych. Panie przygotowywały sałatki, smarowidło buraczane, śledzie z burakami pod pierzynką, barszcz ukraiński, czy pospolite buraczki ćwikłowe. Wszystko to, było można spróbować podczas biesiady - a nawet zabrać ze sobą do domu .

Przypomnijmy, że warsztaty „Od botwinki do buraka” organizowane są w ramach projektu „#zaSZTUKAj” programu Dom Kultury+ Inicjatywy Lokalne 2019 Narodowego Centrum Kultury.

 

Buraczane wykopki w Borowinie - 16.10.2019

W dniu 16 października w Borowinie odbyły się wykopki buraka czerwonego i cukorwego. A to dzięki uprzejmości Magdaleny Demko i Jana Górki, ktorzy zaprosili najmłodszych mieszkańców Borowiny do wspólnych zbiorów tak bardzo ważnych i zdrowych warzyw naszej kuchni jakimi są buraki. Była to dla dzieci wspaniała przygoda, tym bardziej, że wykopki najczęściej kojarzą się z ziemniakami. Z uzbieranych buraków już w piątek 18 października podczas warsztatów "Od botwinki do buraka", będą wykonywane małe arcydzieła, malunki, jak i smakołyki.

 

ALEJA JARZĘBINOWA W HENRYKOWIE

06102019 "Aleja Jarzębinowa" to kolejne działanie inicjatorów projektu "Smaki Jesieni". Taką aleją mogą pochwalić się mieszkańcy Henrykowa, którzy wraz z zaproszonymi gośćmi posadzili 30 drzew jarzębiny na polanie, wzdłuż rzeki przy starym młynie. Ta polana nie jest przypadka - tutaj niebawem powstanie miejsce spotkań mieszkańców, boisko sportowe. Pierwsze drzewo jarzębiny posadzili wspólnie: Burmistrz Szprotawy - Mirosław Gąsik i Sołtys Henrykowa - Monika Kubik. Następnie - państwo Manfred i Ingrid Bruzek - przyjaciele z partnerskiego niemieckiego miasta Gevelsberg. Kolejne drzewa posadzili mieszkańcy Henrykowa, nadając im imiona swoje własne, bądź najbliższych. Nie mogło też zabraknąć drzewa Szprotawskiego Domu Kultury, który otrzymał nazwę "zaSZTUKAj" - tak jak nazwa projektu w programie Dom Kultury+ Inicjatywy Lokalne. Po ciężkiej, ale przyjemnej pracy, wszyscy wspólnie integrowaliśmy się przy ognisku, piekąc i zajadając się przepysznymi kiełbaskami. Nawet zabrzmiała piosenka znana wszystkim dzieciom (i nie tylko) "Panie Janie" - zaśpiewana w języku polskim i niemieckim. I takim sposobem zbliżamy się ku końcowi działań pn. "Smaki Jesieni". Zapraszamy do Borowiny na warsztaty kulinarne i artystyczne z burakiem w roli głównej 18.10.2019, o godz. 17.00, a dzień później na biesiadę "Smaki Jesieni", podsumowującą całą incjatywę.

 

 Warsztaty chlebowe „Od ziarenka do bochenka”

OdZiarenka

Większość z nas chleb je codziennie – to żelazny element większości śniadań czy kolacji. Pewnie dlatego nie zawsze pamiętamy o pracy, jaką trzeba włożyć w jego produkcję i uzyskanie dobrego smaku. Podczas warsztatów „Od ziarenka do bochenka” mogliśmy dowiedzieć się, jaki proces ma miejsce przed tym, gdy pieczywo trafia na nas stół. Obejrzeliśmy film „Od ziarna do chleba”, a następnie rozmawialiśmy o zbożach, mące. Można było dotknąć kłosy różnorodnych zbóż, wyłuskane z nich ziarno, oraz przemieloną mąkę.

Warsztaty nie były jedynie teorią – uczestnicy zarabiali ciasto, formowali chlebki i bułeczki, a następnie upieki małe arcydzieła. Warsztaty są częścią inicjatywy pn. „Smaki Jesieni” realizowanej w ramach programu Dom Kultury+ - Inicjatywy Lokalne 2019 Narodowego Centrum Kultury. Tajniki pieczenia chleba zdradziła Agnieszka Wardziak – sołtys Pasterzowic, która zaprosiła wszystkich do świetlicy wiejskiej, gdzie przywitała gości staropolskim chlebem.

Poza wspomnianym upieczeniem chleba i bułeczek, uczestnicy poznali sposoby dekoracji chleba: róże, listki, koraliki (również wykonane z ciasta chlebowego). Każdy mógł degustować chleby upieczone z różnych mąk (pszennej, orkiszowej, wieloziarnistej, itp.). W przerwach podczas warsztatów czas uczestnikom umilał zespół wokalny „Fantazja” ze Szprotawskiego Domu Kultury. Na zakończenie warsztatów, każdy z jego uczestników otrzymał ulotkę z krótką historią chleba i przepisami, które mogą wykorzystać we własnej kuchni.

 

 

TAJEMNICE JARZĘBINY- WARSZTATY W HENRYKOWIE

Tajemnice

W piątkowe popołudnie na sali wiejskiej w Henrykowie królowała jarzębina. Przeprowadzone zostały wielopokoleniowe warsztaty artystyczne oraz kulinarne. Gdy z kuchni unosił się zapach smażonych konfitur z jarzębiny – na sali wykonywane były piękne korale, świeczniki oraz ozdoby na okna i stoły. Tak rozpoczęła się inicjatywa pn. „Smaki Jesieni”, integrująca mieszkańców trzech sołectw: Henrykowa, Borowiny i Pasterzowic. A to wszystko dzięki projektowi „zaSZTUKAj” realizowanego w ramach programu Dom Kultury+ Inicjatywy Lokalne 2019 Narodowego Centrum Kultury. Oprócz przybyłych mieszkańców w warsztatach uczestniczył również Burmistrz Szprotawy - Mirosław Gąsik oraz dyrektor SzDK – Teresa Zima.

 

 

 

 

 

Pierwsze owoce jarzębiny zebrane.

Już w tym tygodniu zebralismy owoce jarzebiny, ktore wykorzystane zostaną podvzaa warsztatow kulinarnych i artystycznych w Henrykowie 13 września.

Jarzębina-  ze względu na gorycz jaką posiada w sobie - musi być wcześniej zamrożona, dlatego też zaczęliśmy wcześniej nasze jesienne zbiory. 

 

 


Ziemia i Pieśń

Divertimenta

Galeria Pryzmat